dinsdag 27 september 2011

Ondernemen: een sprong in de vrije ruimte

De route naar een eigen bedrijf heeft veel weg van een stap in het onbekende, een vrije val in het luchtruim. Gevaarlijk voor degene die er onvoorbereid aan begint. Een uitdagend avondtuur voor degene die over de goede uitrusting beschikt en daarmee een heldere koers weet uit te zetten.

Voor een succesvolle sprong zijn vaardigheden, kwaliteiten en competenties vereist als:
- je bewust zijn van je eigen kunnen
- weestanden kunnen overwinnen
- in een team kunnen werken
- helder kunnen communiceren
- verantwoordelijkheid willen en kunnen dragen
- nakomen wat je belooft (afspraak is afspraak)
- denken in mogelijkheden
- de feiten onder ogen willen zien.

Voordat je springt kies je (en investeer je in) de juiste uitrusting: een bevret (noodzakelijke papieren, ondersteuning), een kaart van het gebied (wat kenmerkt de locatie), een kompas voor de koers (waar wil ik uitkomen), een bril voor zicht op de nabije toekomst (levert het wat op), een passende outfit (ook je visitekaartje) en een parachute voor het breken van de val en een beheerste landing.

Eenmaal geland kijk je om je heen: hoe ziet de omgeving (markt) er in de praktijk uit, zijn hier kansen (is er koopkrachtige vraag) en is er voldoende te verdienen (met het plukken van laaghangend fruit en mogelijk ook het hoger hangende). Als de vooruitzichten goed lijken, wordt het tijd dat je de volgende stap zet: na het dromen en het durven komt het doen.

Ondernemen is mensenwerk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten