maandag 12 april 2010

Focussen

Kiezen uit verschillende bedrijfsideeën?

''Voor het ondernemersblog van Startwijzer schrijf ik graag over mijn ervaringen als startercoach. Zo word je door voorbeelden en tips geholpen bij je eigen strategische en tactische keuzes. Edward Bos, focuswerkplaats.''

Charles Darwin voorspelde al in de 19e eeuw een voortdurende ontwikkeling. In zijn boek On the origin of species by means of natural selection beschrijft hij het evolvere dat letterlijk ''zich ontrollen'' betekent. In de gang van alledag wordt dit uitgelegd als de 'ontwikkeling van mens en dier'.

Wanneer je niet scherp stelt kun je niet focussen!

Deze gedachte pas ik toe in de begeleiding van nieuwe ondernemers met meerdere bedrijfsideeën. Startende ondernemers zeggen vaak dat ze geen focus kunnen houden op één idee maar veelal komt dit doordat geen van de ideeën de kans heeft gehad zich te evalueren. Dan is het ook kiezen uit vaagheden; wanneer je niet scherp stelt kun je niet focussen!

Wil je kiezen, zorg er dan voor dat je wat te kiezen hebt!

In mijn begeleiding geef ik alle ideeën in beginsel evenveel ruimte en kans.
Samen komen we tot een brede, maar ondiepe, uitwerking van alle ideeën. Per idee komen echt alle onderwerpen van ondernemerschap in hoofdlijnen voorbij.
Op '1' a4tje! De verschillende bedrijfsideeën kom vervolgens aan bod tijdens één of meerdere brainstromsessies. Overigens zonder de verwachting op op dat moment een keus te moeten maken (het laten beklijven van het gedachtegoed hoort bij het proces) ! Uit grove ideeën zijn er nu concretere opties ontstaan.

Het resultaat van een keuze hebben.

Door het inhoudelijke proces, het brainstormen én de denktijd ontdekt de starter dat er op basis van feiten alleen al ideeën zijn die zich makkelijker met de markt, én met de ondernemer zelf, meebwegen dan andere.
Alleen al tijdens het proves zal je ideeën aan de kant schuiven omdat je merkt dat de uitwerking ervan moeizaam,stroperig of zelfs onplezierig verloopt. Ook de wel kernachtig uitgewerkte ideeën kan je op basis van gezond verstand volledig gemotiveerd afstoten (dit zal als vanzelf gaan).

Je persoonlijke gevoel evalueert mee.

Door dit proces ontstaat er nog iets veel mooiers; de evaluatie puur natuur!
Parallel aan je gezonde verstand adopteert je gevoel het ene idee beter dan het andere. Er ontstaat een voorliefde voor een bepaald activiteit.

Evolutie vraagt tijd.

Focussen in deze startfase is dus niet het even snel nemen van een besluit! Het is het proces van in- en uitzoomen om te komen tot de bedrijfsactiviteit dat goed bij je past én op basis van feiten toekomstperspectief geeft. Om op deze manier tot natuurlijke én verstandige besluitvorming te komen is het wel van belang dat je dit een kans geeft, hiervoor zal je de tijd moeten nemen.

Het idee is er, wat nu? Focussen is niet blindstaren maar in- en uitzoomen!

Het idee dat door je 'natuurlijke selectie' is overgebleven verdient nu een stevig fundament. Ook hiervoor is het proces van focussen van groot belang. Dit proces verandert echter wel omdat het eindresultaat telkens anders is. Wij helpen je hier graag bij.

Laat maar eens weten, hoe verloopt jouw focusproces bij de start? Succes,

Edward Bos

Geen opmerkingen:

Een reactie posten