Als startende ondernemer worstel ik dagelijks met de vraag waarin te investeren. Zet ik een advertentie in een weekblad? Welke acties en interventies passen bij deze fase van mijn onderneming? Ik merk dat ik dit best lastige besluiten vind en dit slaat mijn creatieve proces soms een beetje in de weg. Maar tegelijkertijd, daar gaat ondernemen natuurlijk over; de juiste investeringen doen om zo veel mogelijk baten te genereren!
Vorige week zat ik in gesprek met een verhuurder van een mooie locatie om informatie avonden te houden en vroeg ik engszins beschroomd hoeveel kopjes koffie er uit een kan gingen. Ik ben niet gewend om over dit soort 'kleine' zaken te onderhandelen. Ik heb jaren voor een grote financiƫle dienstverlener gewerkt en daar keek men niet op een kopje. Het leuke was dat de dame met wie ik het gesprek had het een hele goede vraag vond en zij begreep prima dat ik als ondernemer op de kosten let. Voor mij was dit moment een mooie bewustwording want ik had de aanname gemaakt dat zo'n vraag een beetje 'zuinigjes' over zou komen. Maar dit was dus geeneens het geval.
Wat ik persoonlijk steeds doe is heel goed voor ogen houden wat mijn doel is op de lange termijn en wat ik op de korte termijn moet doen om dit doel te behalen. Ik leg vast welke keuzes ik hiervoor moet maken en hoe ik op de ingeslagen weg blijf.
Het valt soms bijvoorbeeld niet mee om optimistisch te blijven als ik alle geluiden rondom de kredietcrisis om mij heen hoor. Ik hoor veel ondernemers in de dienstverlening vertellen dat hun kansen wel zullen afnemen omdat veel bedrijven als eerste de externen eruit gooien. En veel ondernemers zitten hierdoor bij de pakken neer.
Ik zou investeren in slimme mensen die mij advies geven rondom een goede strategie in moeilijke tijden. Ik zou hen de vraag stellen; hoe kan ik deze lastige situatie tot mijn deugd maken? Ik zou daarbij investeren in mijn medewerkers als ik die had, want zij gaan het verschil maken in moeilijke tijden. Ik zou mijn verkopers naar de 'hogeschool voor verkopen' sturen, ik zou mijn managers intensief laten coachen op effectief leiderschap en het hanteren van situationeel leidinggeven.
Kortom, ik zou de keuzen maken om niet alleen te kijken naar kostenbesparingen op de korte termijn maar juist ook kijken naar het effectief blijven genereren van baten op de langere termijn.
Al deze zaken kosten geld. Een beetje strategie consultant rekent al gauw zo'n €150,- per uur en met drie uurtjes ben je er vaak niet. En ook een facilitator is natuurlijk niet goedkoop.
Maar de afweging die ik steeds zou blijven maken als ondernemer, is wat deze kosten mij voor baten gaan opleveren. En dit kunnen directe materiƫle baten zijn, hare valuta, maar ook dingen als vermindering van stress bij mijzelf en mijn medewerkers, of meer verantwoordelijkheidsgevoel binnen de organisatie. En dit leidt uiteindelijk ook weer op termijn tot grotere baten.
Maar goed, genoeg gedagdroomds, terug naar het ondernemen, mijn investeringsvraagstukken zijn momenteel nog wat kleiner, maar toch, het principe blijft hetzelfde. De kosten gaan voor de baten uit.
Hans Jongmans